PAVE

první energeticky aktivní veřejná budova v Česku
Spoluautor návrhu: Ing. arch. Josef Smola   

Rekonstrukce bývalých vojenských ubytoven v Litoměřicích na startovací byty pro mladé rodiny. Jednoduchá kubická kompozice tří kvádrů je doplněna o hravé uspořádání balkonů. Výrazné barevné kombinace dodávají budově nový svěží nádech.

V celém návrhu jsme kladli důraz na udržitelnost a energetickou efektivitu. V roční bilanci budova vyrobí více energie než spotřebuje, a to díky FV panelům na střeše a jižní fasádě. Tuto skutečnost připomíná barevný pruh FV panelů na jižní fasádě symbolizující hodnotící stupnici průkazu energetické náročnosti (PENB). V celé budově se počítá se splachováním dešťovou vodou. Součástí vodního hospodářství je i přírodní koupací jezírko, které v letních dnech snižuje teplotu okolního vzduchu o několik stupňů. Komunikace a parkovací stání jsou navrženy z povrchů umožňující plošný vsak dešťových vod do podloží. PAVE nabízí komfortní startovací bydlení s téměř nulovými provozními náklady.

 

< Zpět na projekty